Ballongfärd med Grynkorvens Vänner

Ballong 1
I fredags samlades ett gäng förväntansfulla grynkorvsvänner i Vara för att flyga luftballong. För att vara riktigt förberedda intogs grynkorvssylta på rågbröd och Börje Brelid underhöll oss med sånger och historier. Så småningom var vi beredda att skrida till verket. Ballongkorgen drogs ut och en stor säck släpades fram ur bilkärran. I säcken fanns själva ballongen och den drogs ut på gräsvallen och Börje var med och hejade på. Brännarna monterades och provades. Då blev det extra varmt ska jag säga!!!! Först blåstes luft in i ballongen med stora fläktar och sen var det dags för själva gasolen att fyllas i. Alla var mycket spända och så var det dags att hoppa i korgen. Nja, hoppa är väl kanske för mycket att säga men att ta sig i korgen på nåt sätt i alla fall. Och så lyfte vi….ingen sa nåt, vi bara fylldes av känslan av att vara på väg mot okänt mål. Så kommer kommentaren: -Vad tyst det blev. Ja, just det , Börje är ju inte med…..

Det var en fantastisk känsla att sväva över gärden, vindkraftverk, hus och träd. På ett ställe var det fullt med folk som kom springande för att kolla på ballongen. Vi vinkade och de vinkade glatt tillbaka. Vi såg många harar som skuttade. Nej, det var visst rådjur som såg ut som harar uppifrån.

Så var det dags för landningen. Var skulle det bli? Piloten tog sikte på ett gärde och meddelade medhjälparen i följebilen att vi var på väg ner. Han hade följt oss hela tiden och stod beredd på närmaste väg. -Lägg ner kameror och håll fast er i rephandtagen, kommenderade piloten. Korgen drog över gärdet på låg höjd och stannade mot dikeskanten där medhjälparen tog emot. Några fick hoppa ur korgen och hjälpa till med att dra upp den på vägen. Ballongen drogs sakta ner på vägen och rullades ihop. Många nyfikna kom och kollade. Efter att alla grejer var inpackade i bilkärran var det dags att skåla i champagne och piloten Stig Dahlstrand döpte oss till markhertig och markhertiginna. Det var en härlig känsla. Och var landade vi…Jo, i Uvered. Flygsträckan blev ca 8 km på knappt en timma.

Jag kommer absolut att flyga luftballong igen. Det var riktigt kul.

 

Solveig Svantesson

Markhertiginna av Uvered

20140801

Ballong S