Fest på Konserthuset i Vara

Den tredje torsdagen i oktober firar vi Grynkorvens Dag. De senaste åren har medlemmar i sällskapet Grynkorvens Vänner samlats på Konserthuset i Vara för att fira ”Skaraborgs nationalrätt”. Uppslutningen var i år betydligt mindre än vanligt, med tanka på rådande pandemi. Som representanter från Grynkorvsakademien fanns både grundaren av sällskapet, Gillis Hellberg, och mästerkocken Leif Mannerström.

När gästerna anlände, bjöd Kenneth Holmström som vanligt på ljuv musik med sina många instrument. Det var folkparkskänsla runt borden. Risken för dans kändes överhängande. Innan festligheterna tog sin början, lånades uppmärksamheten av TV4s ”Efter fem” som direktsände från firandet i Vara. Allt fler förstår Grynkorvens storhet.

 

 

 

 

 

De framflyttade årsmötesförhandlingarna tog vid. Gillis Hellberg ledde mötet med bravur. Punkterna på dagordningen klarades av i rask takt. Det berättades om verksamhet och ekonomisk ställning, styrelsen beviljades ansvarsfrihet, omval på samtliga poster och planerna på kommande verksamhet presenterades innan ett klubbslag avslutade mötet.

Så var det äntligen dags för kvällens höjdpunkt, buffen med Grynkorv från fyra tillverkare som förstärktes med adekvata tillbehör. Ivern att fylla tallrikarna var stor, men massorna hölls tillbaka för att alla skulle kunna plocka åt sig njutningsmedlen på ett säkert sätt. I år serverades det Grynkorv från Eriksons i Nossebro, ICA Nära Timmersdala, Köttex från Götene och Per i Viken från Höganäs. De flesta fyllde på sina tallrikar flera gånger för att med säkerhet kunna avgöra vilken av de tävlande som förtjänade deras röst. När alla rösterna hade sammanställts visade det sig att det segrande bidraget hade levererats av Köttex.

I samband med att segraren presenterades passade man även i år på att offentliggöra vem som tilldelats årets ”Grynkorvsstipendium” En utmärkelse som tilldelas personer som  arbetar för att bevara och förstärka bra matkultur med inriktning på rejäl husmanskost med lokal prägel ( som till exempel Grynkorv ). Årets stipendiat delades ut till Gustav Erikson från Eriksons Chark i Nossebro. På plats för att ta emot utmärkelsen fanns hans hustru Ann, som fick ta emot diplomet av Leif Mannerström.

Så var det dags för ännu mera underhållning. Peder Sveder sjöng och berättade på sitt oefterhärmliga sätt. Flera av sångerna hämtades från Eddie Meduzas repertoar, varav några visade på hans okända bredd. Till några av låtarna hade han hjälp av dragspelande Britt-Marie Strid och i finalnumret gjorde Kenneths inhopp att det blev en trio.

 

 

 

 

 

 

 

Så var kvällen tillända och de saliga leenden som gästerna visade upp vid hemfärden förstärker Börje Brelids klassiska uttryck: ”När Grynkorv är dagens rätt, blir skaraborgaren glad och mätt”