Grynkorvens Dag i Vara

Den tredje torsdagen i oktober är en högtidsdag för alla som värnar om klassisk husmanskost. Framför allt för dem som älskar Grynkorv. Sällskapet Grynkorvens Vänner ordnar sammankomster på flera platser i Skaraborg och runt om i landet, men den stora festen hålls på Konserthuset i Vara.

Nästan 200 personer mötte upp för att njuta av kalasmat, god underhållning och massor av trevligt sällskap. Det fanns nog ingen som var besviken. När gästerna anlände stod Kenneth Holmström på scenen och bjöd på smäktande toner. Med sin gitarr, klarinett och sina tre saxofoner fick han festdeltagarna att känna sig både välkomna och avslappnade. Innan maten passade han på att spela upp Börje Brelids appell, starten till sällskapet Grynkorvens Vänner. Det väckte minnen hos många.

Buffén var dukad med Grynkorv från tre leverantörer. De som fick äran att fresta smaklökarna var Eriksons Chark från Nossebro, Hemgårdens Chark från Karlstad och ICA Nära Timmersdala. Som tillbehör serverades både potatismos, rotmos och kokt potatis. I skålarna bredvid fanns det lingonsylt, senap samt pepparrots- och senapssås. Tallrikarna fylldes snabbt med godsaker. Eftersom medlemmarna vet sin viktiga roll vid de högtidliga tillfällen då man samlas, besöktes buffén både två och tre gånger. Det smakades, analyserades och samtalades runt borden och till slut avgav man sin röst på den bästa Grynkorven. Självklart utan att veta ”vem som var vem”.

När rösterna räknats, kunde man konstatera att det fanns tydlig vinnare. Eriksons Chark från Nossebro tog hem kvällens omröstning och blir den Grynkorv som finns med i nästa års final. Efter tillkännandegivandet av aktuell segrare, blickade man tillbaka till årets final som hölls i augusti. Där segrade ICA Nära Åsarp och Fredric Evaldsson hyllades för sina framgångar. Han överraskades också med att presenteras som årets Grynkorvsstipendiat. Fredric och hans medarbetare kommer att få ta del av en matupplevelse efter nyåret. Motiveringen till utmärkelsen var att Fredric förvaltar en gammal handlartradition med småskalig charkuteritillverkning i den egna butiken. Att han dessutom gör det med stor framgång underlättade juryns val.

Som avrundning på kvällen fick man besök av en hel hög kändisar. Lasse Berghagen, Sten-Åke Cederhök, Loket Olsson och Tommy Körberg var några av dem. Alla samlade i en och samma kropp, Anders Mårtensson bjöd på en bejublad föreställning. När mörkret sänkt sig utanför ”Black Box” och gästerna anträdde sin hemresa, såg man ett lyckligt samförstånd: ”När Grynkorv är dagens rätt, blir skaraborgaren glad och mätt”