I torsdags var det fest

Den tredje torsdagen i oktober ät det Grynkorvens Dag. En dag då vi skaraborgare firar vår ”nationalrätt”. Grynkorvens hade hedersplatsen på många bord under dagen, i hemmen, på restauranger och inte minst i många offentliga kök.

Sällskapet Grynkorvens Vänner hade sin officiella fest på Konserthuset i Vara, där närmare 150 medlemmar hade slutit upp för att njuta av sin alldeles speciella favorit. Buffén var dukad med Grynkorv från fyra tillverkare och det fanns tillbehör både i form av potatismos, rotmos och kokt potatis. I skålar fanns det smaksättare som lingonsylt, senap och pepparrot samt senaps- och pepparrotssås. Alltså ett perfekt utbud för en Grynkorvsälskare.

Innan man fick tillfälle att njuta av maten, fick man ta del av historien om hur sällskapet Grynkorvens Vänner bildades. Börje Brelid, som ju är en av grundarna, berättade om allsångskvällen i Vara sommaren 2005 som blev den utlösande faktorn. Gillis Hellberg fortsatte med att berätta om stadgarnas tillkomst och om hur föreningen presenterades för den breda massan. Båda är ju goda underhållare och det märktes på de många skratten under deras historiebeskrivning.

Efter detta var det dags att angripa buffén. Gästerna lät sig väl smaka och skålarna tömdes på sitt innehåll. Som alltid vid sällskapets sammankomster bedömer man de olika produkterna och vid omröstningen fick Grynkorvens från Eriksons Chark i Nossebro flest röster, populäraste tillbehör blev potatismos och smaksättare lingonsylt. Resultatet var kanske inte oväntat på något område.

När slamret från besticken klingat av, var det dags för ännu en höjdpunkt. Ledamöterna i Grynkorvsakademien hade fullgjort en av sina, numera återkommande uppgifter: att utse årets Grynkorvsstipendiat. Detta är andra året som stipendiet delas ut och kandidaterna nomineras av medlemmarna i Grynkorvens Vänner. För att komma ifråga, måste man på ett eller annat sätt arbeta för att bevara och utveckla god matkultur med inriktning på rejäl husmanskost med lokal prägel ( ett mycket bra exempel är Grynkorv ). I år utsågs Michael Björsgårds från Grästorp till stipendiat. Han och hans team har fått mycket beröm under de senaste åren och de anses vara ett föredöme när det gäller att servera husmanskost ”lagat med kärlek och hjärta”.

Som avslutning på kvällen bjöd Thomas Landahl på ljuv musik. Han är en underbar tolkare av Mats Ljungs visor. Att både dessa och några visor av andra framstående kompositörer gillades av kvällens publik, märktes på de kraftiga applåder som belönade kvällens trubadur. Att kvällens deltagare njutit till fullo av både Grynkorv, underhållning och trevlig samvaro, märktes på de breda leenden som prydde deras väna anleten på vägen hem.

Thomas Landahl underhåller

Det gäller att komma i tid för att få bästa platsen

Årets stipendiat Michael Björsgård flankeras av fjälstret Tommy Kroon och sällskapets grundare Gillis Hellberg